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  April 25, 2005  
 
 
 
The Honorable Christopher S. “Kit” Bond 
Office of Constituent Services 
308 East High Street, Suite 202 
Jefferson City, MO 65101 
 
Dear Senator Bond: 
 
 Thank you for your April 11, 2005 letter forwarding the concerns of your constituent, Mr. 
Larry W. Keating, on behalf of the Missouri Association of Realtors® (“Association”). In his 
letter, Mr. Keating expressed the Association’s concerns about the Appraisal Subcommittee 
(“ASC”) causing the Missouri Real Estate Appraisers Commission (“MREAC”) to retest 
certified appraisers who passed a certification examination more than 24 months before 
certification and to downgrade those unable to pass or unwilling to take the exam. Mr. Keating 
noted that, should Missouri fail to comply, it risks decertification, which would “preclude ALL 
Missouri certified appraisers from participating in federally related transactions.” The 
Association stated its belief that “appraisers who have acted in good faith, should not be 
penalized by the Federal government for the State’s failure to comply with the ASC,” and it 
requested “your assistance in ensuring the transfer of real property is not adversely affected by 
this issue.” 
 
   The ASC is a Federal government agency responsible, among other things, for overseeing 
State real estate appraiser regulatory programs under Title XI of the Financial Institutions 
Reform, Recovery, and Enforcement Act of 1989, as amended (“Title XI”), 12 U.S.C. 3310 and 
12 U.S.C. 3331, et seq. In exercising our oversight, we must ensure that each State and territory 
maintains an appraiser regulatory program that, consistent with Title XI, licenses and certified 
real estate appraisers who can perform appraisals in connections with federally related 
transactions.  
 
 A critical component of the State’s responsibilities is to ensure that persons obtaining 
credentials as certified residential and certified general real estate appraisers meet the Appraiser 
Qualifications Board’s (“AQB”) appropriate minimum qualification criteria (“AQB Criteria”). 
Title XI requires States to ensure that all certified appraisers meet the AQB Criteria. These 
Criteria consist of specific education, examination, and experience requirements. To measure 
compliance with this and other Title XI requirements, the ASC, among other things performs 
periodic on-site reviews of each State’s program.  
 
 The ASC’s most recent field review of Missouri’s appraiser regulatory program performed 
on October 4-5, 2004 prompted these actions. For your information, we have enclosed a copy of 
our November 18, 2004 field review letter to MREAC containing the ASC’s findings and 
determinations relating to this field review.  
 
 The Association’s concern involves the ASC finding that Missouri issued certified appraiser 
credentials based on examinations that fail to conform to an April 2000 Interpretation to the 
AQB Criteria specifying that examination results are valid for not more than two years. AQB 
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Interpretations to the certification criteria are an integral part of the Criteria, and, as such, Title 
XI jurisdictions must comply with them. This Interpretation applies both to persons applying to 
become certified appraisers for the first time and appraisers seeking an upgrade from a non-
certified classification to certified residential or certified general status.  
 
 Missouri knew about this Interpretation before its effective date. The Interpretation became 
effective on July 1, 2000, and the AQB notified Missouri, and all the other States, about this 
requirement in an April 28, 2000 letter. In addition, the ASC notified Missouri, and all other 
States in a May 22, 2000 letter about the AQB’s adoption of the Interpretation and its impending 
effective date. Finally, the interpretation was included in each issue of the AQB Real Property 
Appraiser Qualifications Criteria and Interpretations of the Criteria since July 2000.  
 
 Contrary to the Interpretation, §339.515 (3) of Missouri’s appraiser regulatory statute 
provides that appraiser examination results are valid for three years. We brought this conflict to 
MREAC’s attention in our December 19, 2001 letter, following our 2001 field review of 
Missouri’s appraiser regulatory program. In its January 15, 2002 response, MREAC pledged to 
introduce curative legislation. That legislation, however, was not introduced in the legislature. As 
a result, Missouri issued certified appraiser credentials for more than four years that fail to 
conform to AQB Criteria and, therefore, do not comply with Title XI.  
 
 To retain legal eligibility to perform appraisals in connection with federally related 
transactions, the State provided affected appraisers with two free opportunities to retake the 
certified residential examination. To make this process as painless as possible, the State also 
provided them with the opportunity to take two free exam preparation courses. We understand 
that 49 of the 57 affected appraisers chose to take the examination. Only one appraiser failed the 
examination. (We understand that it is highly likely that this appraiser will retake the 
examination.) Eight appraisers chose not to take the examination. 
 
 We currently are in discussions with Program officials regarding Missouri’s situation and the 
status of the credentials of the nine affected appraisers. The ASC is committed to working with 
Missouri to remedy this situation in the most equitable and expeditious ways possible within the 
limits of our authority.  
 
 Please contact us if you have any further questions. 
   
   Sincerely, 
 
 
 
   Ben Henson 
   Executive Director 
Enclosure 
 
cc:  Mr. Larry W. Keating, President 
 Missouri Association of Realtors 


