
Ben Henson
Executive Director
Appraisal Subcommittee
2100 Pennsylvania Avenue, Ste. 200
Washington, DC 20037

Dear Mr. Henson:

This letter is in response to your letters of August 22, 1997 and September 11, 1997 concerning
“carryover”. The question, contained in your letter of August 22, 1997, is whether carryover would be
consistent with the Appraiser Qualifications Board’s (AQB’s) continuing education criteria. The AQB
considered this question at its June 1, 1998 meeting and decided that carryover is inconsistent with its
continuing education criteria as set forth in its Real Property Appraiser Qualification Criteria and the
Interpretations of the Criteria.

As you will recall, there were originally two issues: carryover and continuing education cycles. In a
decision at its November 1997 meeting, the AQB determined that a state may adopt a continuing
education cycle different from its recertification cycle. This is clarified in the interpretation adopted
November 1997 that states: “The period preceding the renewal is defined to mean the continuing
education term established by the state.” It is our understanding that this interpretation cleared up a gray
area that affected a number of states.

“Carryover” refers to allowing a credential holder to carry over excess continuing education credit from
one recertification cycle to the next. After review of the AQB Real Property Qualification Criteria and
Interpretations, the AQB could find no evidence of the word “carryover” and no reference to the concept
of carryover.

In addition, the language contained in section 4.a (continuing education) states: “The equivalent of
fourteen classroom hours of instruction in courses or seminars for each year during the period preceding
renewal the renewal is required.” Interpretation I under that section clarifies that “The period preceding
the renewal is defined to mean the continuing education term established by the state.” This language
clearly would not permit carryover.

The above analysis does not address the possibility of changing the qualification criteria. It has long been
the philosophy of the AQB to consider qualification criteria
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changes only at spaced intervals since criteria changes may require changes in state statues as well as administrative
rules. The AQB is mindful of the difficulty these changes may present to states. Consistent with past practice, the
AQB decided not to consider criteria changes at this time.

Thank you for your inquiry concerning this issue. The AQB is always pleased to assist the Appraisal Subcommittee
with interpretations of AQB documents as the need arises.

Sincerely

Scott Williams
Chair, Appraiser Qualifications Board


