
November 5, 2004 

 
 
Appraisal Subcommittee 
Ben Henson, Executive Director 
2000 K Street, NW 
Suite 310 
!ashington, !C 20006 
 
 
RE: State of Missouri Field Review - October 2004 
 Compliance with AQB Examination Criteria 
 
Dear Mr. Henson:  
On October 5, 2004, Victoria Ledbetter, Appraisal Policy Manager for the Appraisal 
Subcommittee ("ASC"), orally reported to the Missouri Real Estate Appraisers 
Commission ("MREAC") the results of a field review of the MREAC and the State of 
Missouri. At that time, Ms. Ledbetter reported that §339.515.3 of the Revised Statutes of 
Missouri ("RSMo") was in conflict with 'federal law". Section 339.515.3, RSMo, requires 
that applicants for certification be certified within three (3) years of passing the 
examination. Ms. Ledbetter explained that an Interpretation of the AQB Examination 
Criteria requires that an applicant for certification must complete the certification 
requirements within two (2) years of successful completion of an examination. 
 
After asserting that the MREAC was notified of this discrepancy from the ASC's last field 
review in 2001, Ms. Ledbetter stated that the consequence would be that the MREAC 
would be required to "downgrade" certifications to licenses for anyone certified after July 
2000 and more than two (2) years after successful completion of an examination. 
According to Ms. Ledbetter, a certified appraiser could avoid being downgraded only if he 
or she retook and passed the 



 

appropriate examination. The MREAC was further informed verbally that a written report of 
the field review findings and recommendations would be issued by the ASC shortly after it 
November meetings. 
 
Based on the seriousness of Ms. Ledbetter's comments, the MREAC has anxiously been 
evaluating methods for assisting Missouri certified appraisers to promptly comply with the 
request that is expected to be issued from the ASC. Nevertheless, we have learned that the 
interpretation cited by Ms. Ledbetter does not become effective as an AQB Criteria until 
January 1, 2008, and that it appears that the State of Missouri is in full compliance with the 
expressed and implied terms of the current AQB Examination Criteria. Therefore, we 
request that when the ASC prepares to issue its written notification of its findings that it 
either not find the State of Missouri's examination statute to be contrary to the AQB Criteria 
or provide a detailed explanation of the legal basis upon which an AQB interpretation 
becomes binding upon the States prior to the effective date of such an interpretation 
becoming a criteria. 
 
The AQB Examination Criteria for the Certified Residential Real Property Appraiser 
classification currently in effect state: 
 

A. Applicants must meet the following examination, education and 
 experience requirements. Subsequent to certification, individuals must 
 meet the continuing education requirement. 

1. Examination 
a. Successful completion of the Appraiser Qualifications 
 Board endorsed Uniform State Certified Residential Real 
 Property Appraiser Examination or its equivalent. 
b. Refer to the National Uniform Examination Content 
 Outline for the Certified Residential Real Property 
 Appraiser Classification. 

 
The Examination Criteria for the Certified General Real Property Appraiser classification 
currently in effect is identical except in that the work "Residential" is replaced in each spot 
with "General". Neither criteria makes any mention whatsoever regarding time limits within 
which an examination must be taken or within which experience credits must be earned 
after successful completion of an examination. 
 
The only reference to such time limitations, are in the Interpretations to the AQB Criteria. 
After discussing the difference between a Criteria and an Interpretation with an official of the 
AQB, we were informed that criteria must first be publicly exposed before adoption, while 
interpretations do not need to be so exposed. 



 

When asked why the interpretation was not promulgated as a criteria, we were 
informed that it has been and would become effective as a criteria on January 1, 
2008. This is confirmed in the Appendix of the most recent publication of a Real 
Property Appraiser Qualification Criteria. 
 
Federal law, under §1116(a) of Title XI, requires only that a State's "criteria for 
certification as a real estate appraiser currently [meet] the minimum criteria for 
certification" issued by the AQB. Although certain interpretations may constitute a 
reasonable explanation of what the criteria means, the current interpretation at 
issue has no reasonable connection to the current criteria It adds requirements, 
instead of explaining terms of the current criteria. The current criteria make no 
express or implied references to time limits upon the validity of examinations. 
 
Our position that the examination interpretation is not current criteria is further 
supported by the fact that the AQB has taken steps to approve the interpretation as 
a criteria and postponed its effective date until January 1, 2008. The MREAC 
believes that it can successfully obtain the necessary revisions to its laws before 
January 1, 2008. For these reasons, the MREAC does not know the basis upon 
which decertification of Missouri certified appraisers is being considered. 
 
Therefore, we respectfully request that your written evaluation determine that the 
State of Missouri is in compliance with the current AQB Examination Criteria, but 
that changes would need to be made before January 1, 2008, for the State of 
Missouri to remain in compliance when the new AQB Criteria becomes effective. In 
the alternative, please explain in detail the legal basis upon which the ASC is 
allowed to mandate the State of Missouri to comply with an interpretation that is not 
embodied in the current AQB criteria. 
 
Thank you for your attention to this matter. Please advise if you need anything 
further or have any questions. 

CC: Marilyn Taylor Williams, Division Director, Professional Registration


