
 

 

September 17, 2003 

Steven D. Fritts 
Appraisal Subcommittee 
2000 K Street, NW - Suite 310 
!ashington !C 20006 

Dear Chairman Fritts 

Thank you for your letter of August 14, 2003, announcing the ASC's decision on the recent 
field review it conducted of our Agency's operations. As usual Ms. Ledbetter and Mr. 
Greene conducted their work thoroughly and professionally. Ms. Ledbetter suggested that 
our Board may want to: 

1 .  seek an amendment to  O.C.G.A. Section 43-39A-22 to permit  
investigations of appraisals more than three years old because (a) some 
appraisals do not come into question until foreclosure occurs and that 
may not be within three years and (b) USPAP already requires appraisers 
to keep data for at least five years; 

(Our review of the relevant statute suggests that we need not change it in 
order to address Ms. Ledbetter's concern. The current wording allows 
the Board to investigate allegations of fraud without regard to the three 
year limit. Other provisions of the statute require appraisers to keep 
records for jive years or for two  years after litigation whichever is 
longer.) 

2. seek a change to Rule 539-3-.01 (3)(d) which only requires sales data in 
a residential appraisal for one year prior to the appraisal instead of the 
new three year requirement in USPAP; 

3. improve the data it submits to the National Registry on persons 
sanctioned by the Board since some of the data currently submitted 
suggests a sanction when there may not be one and vice versa; and 

(Our review of this issue suggests no problem at this time. However, if 
one does exists, it may be related to the fact that the ASC maintains 
multiple records on individual appraisers rather than a single record.) 

4.  use the National Registry instead of individual state certifications to 
verify the license history of applicants for non-resident classification or 
temporary practice since the Registry has data on all states in which the 
applicant may have held a classification, not just the state of current 
classification or residence. 
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The Board voted to move forward toward implementing recommendations 2. and 4. as 
soon as possible and to consider acting on 1. and 3. if further response from your agency 
indicates a need to do so. 

The Board requests that the ASC not post the August 14 letter you sent to it (or other 
similar letters you send to other jurisdictions) on the ASC's web site. Publication of such 
findings (even if favorable) without the opportunity for formal hearing seems 
inappropriate. Your Agency has a long history (a) of secrecy and non-disclosure in its 
proceedings operations and (b) in deleting from documents supplied under Freedom 
of Information Requests information that your agency believes may reflect negatively on 
individuals associated with The Appraisal Foundation. Thus, we see no reason why you 
should treat your dealings with state agencies with any less secrecy than you do your own 
and Appraisal Foundation operations. 

In preparing for the recent field review, we reviewed each of the ASC's Statements 
thoroughly. Statement 2: Appraiser Classifications asserts in part: 

Any State or Federal agency or other user of appraisal services may impose 
additional appraiser qualification requirements if  they consider such 
qualifications necessary to carry out their responsibilities under Federal statutes 
and regulations. Additional State imposed requirements, however, must not 
unduly restrict the ability of persons to become State certified or licensed 
appears. (emphasis added) 

The Board notes that the ASC has paid the Appraisal Foundation millions of dollars to 
nearly double the qualification criteria for certified and licensed appraisers. Thus, it pays a 
private entity taxpayer dollars to do what its Statement 2 would deny a lawfully created entity 
the right to do. Therefore, the Board recommends that the ASC either (1) change its 
Statement or (2) preferably stop funding the Appraisal Foundations' effort to impede 
entry into the profession. 

For the Board


