
Oklahoma Association of Real Estate Appraisers 
P.O. Box 1116 

Stillwater, OK 74076 
1-800-484-3421 Ext#6581 

August 16, 2001 

 

Thomas E. Watson, Jr., Chairman 
Appraisal Subcommittee 
2000 K Street NW, Suite 310 
!ashington, DC 20006 
 
Dear Mr. Watson: 

In your attached letter dated August 7, 2001 you mislead and confused readers about the status 
of Oklahoma State Licensed appraisers. Your letter left out valuable facts about the Appraiser 
Qualification Board (AQB).. Title XI of the Financial Institutions Reform, Recovery, and 
Enforcement Act of 1989, as amended, (Title XI) and ASC Policy Statement 2B. 

 
This letter is intended to clarify the facts to the reader and to the carbon copied readers. The 
Oklahoma State Licensed appraisers have meet and satisfied all state licensing requirements set 
by Oklahoma State Statues Section 5, Part C of 59 O.S. 1991, Section 858-712 and Section 9 of 
59 0. S. 199 1. Section 85 8-722 prior to passing the examination. This satisfies AQB and Title 
XI. 

 
The AQB is aware that it has no statutory authority to develop criteria for the Licensed 
and Trainee classifications and the states are not required to adopt the criteria. The 
authority to develop requirements for the Licensed and Trainee classification is vested 
in the individual states, territories and possessions. ( See attachment 41) 

 
Title XI of FIRREA of 1989, Section 1116 [12 U.S.C. 3345] (b) states: Definition, As 
used in this section, the term "State licensed appraiser" means an individual who has 
satisfied the requirements for State licensing in a State or territory. Section 1116 [12 
U.S.C. 3345] (c) states: Authority of the Appraisal Subcommittee. The Appraisal 
Subcommittee shall not set qualifications or experience requirements for the States in 
licensing real estate appraisers, including a de minimus (sic) standard. Recommendations 
of the Subcommittee shall be nonbinding on the States. (See attachment 42) 

 
Press Release dated February 16, 2001 from James R. Park with the Appraisal Foundation 
paragraph #2 states: Under Congressional authority contained in Title XI of the FIRREA 
of 1989, the AQB established minimum education, experience, and examination 
requirements for real property appraisers to obtain a state certification. (not state license). 
(See attachment 43) 

 
This clearly verifies by AQB and Title XI, all Oklahoma State licensed appraisers before and after 
July 1, 2001 have satisfied the requirements for State licensing. 



 

The Oklahoma State Legislation did not grandfather any Oklahoma State Licensed 
Appraisers. However, they did set new standards for Licensed Appraiser beginning 
July 1. 2001 and implemented a new classification of Appraiser Trainee. The original 
version of HB 1258 deleted State Licensed Appraiser and would revert all State Licensed 
Appraisers to Appraiser Trainees. 
 
The ASC Policy Statement 2B goes into more detail than what you listed in your August 7, 2001 
letter. "2B" states: Title XI does not specifically set the qualifications requirements for licensing 
appraisers. States are free to establishing meaningful qualifications criteria for licensed 
appraisers. Including education, testing, experience, and continuing education requirements that 
demonstrate knowledge and competency. (See attachment 44 for detailed reading) 
 
You also stated *in your August 7, 2001 letter that as of July 1. Oklahoma has a Licensed 
classification composed of two differently qualified groups of appraisers - those who meet the 
AQB experience criteria and those who do not. Then you went on to state Under Oklahoma's 
new law, users of appraisal services could be misled into believing that all Oklahoma Licensed 
appraisers meet the AQB's minimum criteria. Examples of previous qualified groups are in 59 
O.S. 1991, Section 858-712 Section 7 (b) State Certified Residential Appraisers did not comply 
with AQB until 1994 and this established two different qualifications for State Certified 
Residential Appraiser. (See attachement 45) 
 
You then went on to state: We have been notified that, because of this confusion, one Federal 
agency, is planning to not accept appraisals from any Oklahoma Licensed appraiser and will 
require appraisal be performed by Certified Residential appraisers. Mr. Watson, Oklahoma State 
Licensed Appraisers are concerned about misconstrued information being provided to federal 
agency accepting licensed appraisers for federally funded transactions. Therefore, sections of 
Title XI have been provided for clarification. 
 

Title XI of the FIRREA of 1989, [12 U.S.C. 3342] Section 1113, 1114 and 1119 states a 
State Certified appraiser shall be required for all federally related transactions having a 
value of $ 1,000,000 or more; and I -to-4 unit, single family residential appraisals may be 
performed by State licensed appraisers unless the size and complexity requires a State 
certified appraiser. Section 1114 states: All federally related transactions not requiring the 
services of a state certified appraiser shall be performed by either a State certified or 
licensed appraiser. Section 1119 (a) (1). Not later than December 31, 1992 all appraisals 
performed in connection with federally related transactions shall be performed only by 
individuals certified or licensed in accordance with the requirements of this title. (See 
attachment # 6) 

 
Your letter written April 6, 2001 quotes ASC Chairman Kevin Blakely stated: Another area of 
considerable comment concerned exemptions for, or the grandfathering of, existing appraisers. 
Mr. Blakely was referring to the ASC Policy Statements Regarding State Certification and 
Licensing of Real Estate Appraisers 10C. For clarification "10C" refers to not exempting or 
grandfathering non licensed/certified appraisers; i.e. an officer, director, employee or agent of 
a federally regulated bank, thrift or credit union. (See attachment 47) 
 
As proven above, Oklahoma State Licensed appraisers due comply with Title XI of the FIRREA of 
1989 and AQB because we meet Oklahoma State licensing requirements. Therefore, I am 
requesting your letter dated August 7. 2001 and any further letter regarding Oklahoma State 



 

Licensed Appraiser be retracted immediately since Title XI of FIRREA of 1989 Section 1118 [ 
12 U.S.C. 3347] (b) (1), (2) and (3) due not apply 7 in Oklahoma because Oklahoma licensed 
appraisers comply with this title as stated above. ( See attachment 48) 
 
In closing, the Oklahoma State Licensed appraiser's believe the strategy behind Mr. Watson's 
letter dated August 7. 2001 is to demote and further demolish the reputations of Oklahoma State 
Licensed appraisers. We believe the main fuel for this heated debate comes from certain members 
of the Oklahoma State Real Estate Appraisal Board whose main goal was to destroy the 
competition. Therefore, I am requesting by the individuals carbon copied below, hearing into the 
Oklahoma State Appraisal Board members for possibly deceiving the Oklahoma State Legislation 
and federal agencies during their role in HB 1258. 

 


