
Appraisal Subcommittee 
 Federal Financial Institutions Examination Council 

 
   May 5, 2006 
 
 
 
Mr. Robert K. Rickman, MAI 
5020 Campus Drive 
Newport Beach, CA 92660 
 
Dear Mr. Rickman: 
 
 This letter responds to your letter dated March 14, 2006, which we received via fax on or 
about April 17, 2006. In your letter, you stated that you reviewed ASC Policy Statement 5, which 
relates to temporary practice. In light of that Policy Statement, you noted that, “it is not clear . . . 
how states are allowed to deny or delay a Temporary Practice Permit (TPR) request submitted by 
a licensed or certified appraiser.” You then asked us to “provide the legal authority that allows 
states to deny or delay a TPR request” and, if such authority exists, “what circumstances a state 
may delay or deny a TPR.” 
 
 It is important to note at the outset that when Congress adopted Title XI of the Financial 
Institutions Reform, Recovery, and Enforcement Act of 1989, as amended, (“Title XI”), 
Congress recognized the States’ existing operational and functional expertise in licensing, 
certifying, and supervising persons in various professions and chose to authorize the States, and 
not the Federal Government, to apply that expertise to real estate appraisers. Under Title XI, 
States, at a minimum, generally have to ensure that applicants for certification conform to the 
Appraiser Qualifications Board’s (“AQB”) qualifications for certification and ensure that 
licensed and certified appraisers comply with the Uniform Standards of Professional Appraisal 
Practice (“USPAP”) as adopted by the Appraisal Standards Board (“ASB”).  
 
 The entire structure of Title XI is built upon the concept of a complementary partnership 
between the States, which certify, license, and oversee real estate appraisers, the Appraisal 
Foundation’s AQB and ASB, which set the minimum qualifications and standards for the 
appraisal profession, and the ASC, which oversees the States to ensure that they are following 
Title XI’s minimum requirements. The ASC also monitors the Title XI-related activities of the 
Appraisal Foundation and its Boards. Because Title XI’s requirements are minimums, States are 
free to adopt more stringent qualifications and standards so long as they do not conflict with Title 
XI’s provisions.  
 
 One Title XI requirement relates to temporary practice. Section 1122(a)(1) of Title XI 
requires State appraiser regulatory agencies (“State agencies”) to recognize on a temporary basis 
the certification or license of an appraiser issued by another State if: (1) the property to be 
appraised is part of a federally related transaction, (2) the appraiser’s business is of a temporary 
nature; and (3) the appraiser registers with the State agency in the State of temporary practice. 
Paragraph two of that section prohibits State agencies from imposing excessive fees or 
burdensome requirements for temporary practice and directs the ASC to define those excessive 
fees or burdensome requirements. The second paragraph of the section became effective in 
September 1995, when § 315 of the Riegle Community Development and Regulatory 
Improvement Act of 1994 was added to Title XI.  
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 On September 12, 1995, the ASC initiated a full, formal rulemaking proceeding soliciting 
public comments on how the ASC should implement that new legislation by publishing a 
“concept” notice at 60 F.R. 47365. While providing some specific ideas for consideration, the 
ASC opened the door to comments on all aspects of temporary practice. The ASC received 
letters from 46 commenters. On October 15, 1996, the ASC proposed ASC Policy Statement 5 
for public comment. That notice was published at 61 F.R. 54645 on October 21, 1996. The ASC 
received 24 comment letters. The ASC subsequently adopted ASC Policy Statement 5 in its 
current form on April 16, 1997. The Policy Statement was published at 62 F.R. 19755 on April 
23, 1997. 
 
 ASC Policy Statement 5 specifically identifies several “fees, acts and practices . . . to be 
‘excessive fees’ or “burdensome practices.” As such, State agencies are prohibited from 
collecting those fees or engaging in those practices. The ASC actively monitors State agency 
compliance with ASC Policy Statement 5 through its State agency oversight program. Please 
refer to our 2005 Annual Report to Congress for general information about that, and other, ASC 
programs and activities. You may find the annual report (and the Federal Register publications 
discussed above) on our Web site at http://www.asc.gov.  
 
 While States are prohibited from engaging in these proscribed fees or practices, States 
otherwise are free to place reasonable restrictions or requirements on the issuance of temporary 
practice permits. For example, all States require appraisers seeking temporary practice to appoint 
an in-State entity for service of process purposes. And, States request applicants to disclose their 
criminal and disciplinary histories. These restrictions serve to protect legitimate, longstanding, 
State interests. The former ensures that the State will have jurisdiction over the activities of a 
temporary practitioner, even if he or she no longer is physically present in the State, and the 
latter helps to protect the State’s citizens against persons who previously have committed crimes 
or engaged in culpable wrongdoing. Therefore, while States must provide temporary practice 
under Title XI, each appraiser’s right to obtain a temporary practice permit under that Title is not 
absolute.  
 
 This conclusion is further supported by the fact that a temporary practice permit is but one 
kind of credential issued by the State. States traditionally have been free to place reasonable 
restrictions on the issuance of professional credentials.  
 
 For example, many, if not all, States condition the issuance of their professional credentials 
on applicants being current in child support payments. States have a strong interest in protecting 
children within their borders. An individual who may fully qualify for licensure or certification 
as a real estate appraiser by meeting the appropriate AQB qualifications criteria still could be 
denied his or her credential because of support payment delinquencies.  
 
 Likewise, States uniformly have required applicants for professional credentials to provide 
their criminal histories during the qualification process. That information helps to ensure that 
States make well-informed, reasonable decisions when issuing professional credentials. We 
understand that criminal history information disclosed in this process is not used by the States, 
without exception, to disqualify applicants from obtaining credentials. States weight this 
information together with the applicant’s other qualifications when making credentialing 
determinations. How much weight a State might assign to past criminal activity depends on 
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numerous factors, including how long ago the conviction occurred, whether fraud or dishonesty 
was involved in the offense, whether the applicant committed a misdemeanor or a felony, and 
whether the crime involved physical harm to persons or property. 
 
 In sum, Title XI’s right to obtain a temporary practice permit is not absolute. States may 
condition, delay, or deny issuance of a temporary practice permit so long as the reasons 
underlying those actions are reasonable, forward legitimate State interests, and do not qualify as 
burdensome practices as defined by the ASC under Title XI.  
 
 Please contact us if you have further questions. 
 
   Sincerely, 
 
 
 
   Ben Henson 
   Executive Director 
 
  


