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Appraisal Subcommittee
Federal Financial Institutions Examination Council

March 1, 1999

Scott R. Williams, Chair

Appraisal Qualifications Board
The Appraisal Foundation

1029 'ermont Ave., NW; Suite 900
Washington, DC 20005-3517

Dear Mr. Williams:

Thank you for your December 22, 1998 letter responding to our September 24, 1998 |etter,
which asked several questions about the appraiser qualification process. After reviewing your
letter, it appears that we were not clear in our questions.

Section 1116 of Title XI of the Financia Institutions Reform, Recovery, and Enforcement
Act of 1989 (12 U.S.C. 3345) (“Title XI") states:

(@) In general. For purposes of this title, the term “State certified real estate
appraiser” means any individua who has satisfied the requirements for State
certification in a State or territory whose criteria for certification as a real estate
appraiser currently meets the minimum criteria for certification issued by the
Appraiser Qualifications Board of the Appraisal Foundation.

Section Il A. of the Certified Residential Real Estate Appraiser Classification of the
Appraiser Qualification Criteriaand Section I11 A. of the Certified General Real Estate Appraiser
Classification of the Appraiser Qualification Criteria (collectively, “AQB Criteria’), in pertinent
part, state: “Applicants must meet the following examination, education, and experience
requirements.” The AQB Criteria go on to discuss those minimum requirements.

We are trying to determine when appraiser applicants “meet the minimum criteria for
certification” asrequired in 8 1116(a) of Title XI.

In your letter, you stated that “the AQB believes that an appraiser must receive a credential
from the [S]tate in order to qualify to perform appraisals in connection with federally related
transactions. It is our understanding that . . . all of the bullet points would have to be satisfied
before an appraiser isqualified . . . .” Those bullet points were: “ obtain the necessary experience;
obtain the necessary education; submit an application to the appropriate State regulatory agency;
be approved to take the appropriate examination; take and pass the appropriate examination; pay
the appropriate State and Federal fees; and receive a credential from the State.”

Our specific question concerns how changes in AQB experience or education criteria for
certified real estate appraisers are treated in this process. As you know, on January 1, 1998,
modified AQB Ciriteria became effective. Please consider the following example and respond to
the listed questions, providing your reasons for your answers.

A person has taken 165 hours of qualifying appraisal education and has
gathered 2000 hours of experience over a 24-month period prior to January
1, 1998. On December 30, 1997, the appraiser files the appropriate



application with his or her State appraiser regulatory agency to become a
State certified general appraiser. On January 10, 1998, the agency sends the
applicant a letter acknowledging receipt of the application and informing the
applicant that he or she qualifies to sit for the next certified genera
examination scheduled for February 1, 1998. The applicant takes and passes
the examination and is awarded a credential by the State on May 1, 1998.
On January 1, 1998, your Certified General Rea Property Appraiser
Classification Qualification Criteria became effective, which increased the
number of minimum hours of education to 180 and the minimum hours of
experience to 3000 obtained over no less than 30 months.

. Which AQB criteria apply in this example?

. What would be your answer if the person filed his or her application on January 2, 1998
instead of December 30, 19977

. What if the person filed his or her application, completed his or her experience and
education, and passed the examination before January 1, 1998, but did not pay his or her fees
and/or was not awarded a credential until May 1, 19987

. What if the person filed his or her application on March 1, 1996 and the agency qualified the
person to take the examination within the next two years, as specified under State law. The
person does not take the examination until February 5, 1998, and passes the examination?
What if the State allowed a person three years to take the examination?

. If any of the time periods noted above in Question 4 are unacceptable to you, should the
AQB take formal regulatory action, e.g., amend the appropriate Criteria or issue appropriate
Interpretations, to clarify its position?

Your prompt response to these questions will be appreciated. If you have any questions,

please contact us.

Sincerely,

Ben Henson
Executive Director



